Vinul spumant este, fără îndoială, un vin fantastic, dar nu este simplu de a obține bulele în sticle. Este un întreg proces ce presupune multă răbdare. Mulți dintre noi sunt iubitori de vinuri spumante, însă puțini pot face o diferența între toate categoriile acestui tip de vin. Modul în care se produc vinurile spumante vă poate ajuta să alegeți pe cel potrivit ocaziei dumneavoastră.

Întâi de toate, haideți să cunoaștem metodele de obținere a vinurilor spumante.

Cea mai veche metodă de obținere a vinului spumant este cea tradițională sau metoda champenoise, fiind metoda prin care se obține șampania. Această metodă înseamnă o singură fermentație a vinului în sticlă, ce presupune multă atenție, muncă și foarte multă răbdare. 

Vinul este introdus în sticle ce au pereții groși, la care se adaugă zahăr și drojdie și se lasă la fermentat timp de 10-15 luni, la o temperatură constantă de 15 °C. Mai apoi, sticlele sunt așezate înclinat cu dopul în jos și  timp de o luna și jumătate sunt întoarse, sticlă cu sticlă, pentru ca drojdia din interior să fie colectată în dopul provizoriu, iar lichidul să rămână limpede. După ce se elimină drojdia, printr-un proces numit degorjare, sticlele sunt completate cu un sirop, în funcție de care spumantul ajunge să fie clasificat după cantitatea de zahăr.

 O metodă mai nouă presupune ca a doua fermentație să aibă loc în cisterne speciale, construite pentru a face față presiunii din timpul fermentării. Această metodă a fost dezvoltată și patentată în 1895 de Federico Martinotti, metodă care a fost dezvoltată în continuare cu un nou brevet de către inventatorul Eugène Charmat în 1907. De aici își trage și denumirea: metoda charmat.

Tancurile gigantice sunt prevăzute cu manta de răcire și manometre pentru a controla conținutul de CO2.

Elementele de baza ale acestei tehnologii constau în:

-prepararea vinului de bază în același mod ca și pentru vinul spumant obținut prin metoda Champenoise;

-administrarea în vinul de baza a licorii de tiraj și a maielei de levuri (o ciupercă ce ajută la fermentare);

-introducerea amestecului de tiraj în tancul metalic de fermentare;

-fermentarea la presiune până la epuizarea zahărului adăugat;

-după realizarea fermentației în condiții stricte, se petrece o serie de operațiuni tehnologice ce se execută în regim izobaric, astfel încât presiunea de CO2 să nu să se piardă;

– după ce vinul se filtrează, se limpezește, se detartizeaza, acesta se îmbuteliază în regim izobaric apoi sticlele se închid și se expediază în magazine.

Metoda rurală, folosită tradițional în unele podgorii franceze sau italienești, a apărut datorită creșterii solicitărilor de vinuri aromate. Materia prima pentru aceste vinuri sunt strugurii aromați.  Fluxul tehnologic cuprinde trei etape. Acest proces începe cu strangerea și zdrobirea strugurilor, apoi transportarea mustului în cisternă. Ajuns în cisternă, mustul se limpzeste și se răcește izotermic. În cisternă, vinul fermentează și trece prin alte procedee tehnologice, după care vinul este scurs în sticle. Tăria alcoolică al acestui tip de vin spumant trebuie să fie cuprinsă între 7,8-8,2% vol., iar conținutul de zahăr residual între 60-80 g/l.

Metoda germană sau metoda mixtă de obținere a vinului spumant, îmbină avantajele de ordin calitativ oferite de fermentația în butelii. Vinul de baza este pregătit, în general, prin metoda Champenoise, singura deosebire este că acestei metode nu i se aplică refrigerarea, iar în amestecului de tiraj nu i se mai adaugă materiale eonoligice pentru limpezire. Fermentația secundară se desfășoară, de regulă, în butelii de capacitate mai mare. După umplerea cu amestecul de tiraj, buteliile se inchid cu capse de metal, iar perioada de fermentație este cuprinsă între 3 și 6 luni.

Conținutul buteliilor este absorbit într-un vas de presiune în care se menține 2 sau 3 zile sub agitare continuă. Se filtrează apoi produsul în regim izobaric și izotermic într-un tanc cu agitator, unde se ține în permanentă agitare timp de 3-5 zile la o temperatură constanță, după care mai apoi vinul este filtrat în sticle.

În acest blog, am detaliat procedeele de obținere a vinului spumant. Însă pentru a vă face mult mai clară treba despre cum să faceți diferența dintre aceste vinuri, vom reveni cu alte informații în care vom povesti despre vinurile spumoase, care sunt confundate adesea cu vinurile spumante.

De asemenea ne puteți găsi și pe:

Facebook: @vinlausa

Instagram: @winebarvinlausa

Pagina Contact