Beneficiile consumului de vin roșu – cu toate că alcoolul consumat în exces dăunează sănătății noastre, în cazul vinului, consumul acestuia cu moderație poate avea beneficii pentru organism, acest lucru fiind atestat de numeroase studii.

Vinul roșu este special nu doar pentru gustul său minunat, ci și pentru că acesta conține cele mai multe proprietăți nutritive, comparativ cu vinul alb sau roze.

În vinul roșu găsim vitamine și minerale, cum ar fi potasiu, magnesiu, fosfor, fier, calciu, vitaminele B1 și B2.

În același timp, într-un pahar de vin roșu mai regăsim și alte substanțe benefice pentru corp și minte, printre care:
 
  1. Polifenoli, care sunt substanțe antioxidante, cu acțiune în prevenirea formării radicalilor liberi și cu acțiune regenerativă asupra organismului.
  2. Resveratrol fiind cel mai puternic antioxidant și un polifenol cu proprietăți anti-îmbătrânire și care se găsește în cantități mari în coaja și sâmburii strugurilor, mai ales a celor negri. Resveratrolul este produs de plante pentru a se apăra împotriva afecțiunilor.
  3. Flavonoide ce sunt antioxidanți cu efect asupra sistemului imunitar, dar și cu efecte antiinflamatorii
  4. Melatonina, hormonul natural implicat în regularea ritmului circadian, cu un rol important în ceea ce privește calitatea somnului.

Puțini dintre noi cunosc faptul că un pahar de vin roșu consumat în fiecare zi reduce cu 31% riscul apariției pietrelor la rinichi și a bolilor renale cronice.

Asta arată un studiu realizat de Dr. Pietro Manuel Ferraro de la Universitatea Catolică Sacro Cuore din Roma și de Dr. Gary Curhan de la universitatea americană Harvard.

Vinul, de asemenea, previne afecțiunile cardiovasculare și ajută la protejarea sănătății inimii având, în același timp, și un efect dovedit în ceea ce privește fluidizarea sângelui.

De asemenea, vinul roșu scade nivelul colesterolului rău din organism.

Puteți să credeți că vinul roșu previne obezitatea și diabetul?

Acesta luptă cu diabetul deoarece contribuie la reglarea zahărului din sânge, ajută la arderea grăsimilor și la activarea metabolismului.

Chiar dacă are numeroase substanțe benefice, vinul roșu rămâne o băutură alcoolică.

Acest fapt aatrage după sine un risc ridicat de dependență, dar și de afecțiuni la nivelul ficatului și nu numai.

Trebuie să știm că nu orice vin roșu are toate calitățile despre care am vorbit mai sus.

Aceste proprietăți depind de calitatea vinului, de aceea trebuie să alegem cu atenție.

Cel mai indicat este vinul sec, ce nu conține zahăr și sulfati.

Pentru a-i simți aroma și gustul, vinul roșu trebuie bine aerisit înainte de a-l servi, lăsat în pahar sau în decantor.

Pentru a-i descoperi adevăratele arome, serviți-l cu carne roșie.

Așadar, beneficiile consumului de vin roșu sunt evidente atunci când acesta este integrat cu moderație într-un stil de viață sănătos.

Datorită proprietăților antioxidante și potențialului de a sprijini sănătatea inimii, vinul roșu poate fi considerat mai mult decât o simplă băutură – un aliat al bunăstării.

Cu toate acestea, echilibrul rămâne esențial pentru a transforma aceste beneficii în realitate, fără a compromite sănătatea.

Hai noroc! 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.