Cu toate că alcoolul consumat în exces dăunează sănătății noastre, în cazul vinului, consumul acestuia cu moderație poate avea beneficii pentru organism, acest lucru fiind atestat de numeroase studii.

Vinul roșu este special nu doar pentru gustul său minunat, ci și pentru că acesta conține cele mai multe proprietăți nutritive, comparativ cu vinul alb sau roze. În vinul roșu găsim vitamine și minerale, cum ar fi potasiu, magnesiu, fosfor, fier, calciu, vitaminele B1 și B2.

În același timp, într-un pahar de vin roșu mai regăsim și alte substanțe benefice pentru corp și minte, printre care:
  1. Polifenoli, care sunt substanțe antioxidante, cu acțiune în prevenirea formării radicalilor liberi și cu acțiune regenerativă asupra organismului.
  2. Resveratrol fiind cel mai puternic antioxidant și un polifenol cu proprietăți anti-îmbătrânire și care se găsește în cantități mari în coaja și sâmburii strugurilor, mai ales a celor negri. Resveratrolul este produs de plante pentru a se apăra împotriva afecțiunilor.
  3. Flavonoide ce sunt antioxidanți cu efect asupra sistemului imunitar, dar și cu efecte antiinflamatorii
  4. Melatonina, hormonul natural implicat în regularea ritmului circadian, cu un rol important în ceea ce privește calitatea somnului.

Puțini dintre noi cunosc faprul că un pahar de vin roșu consumat în fiecare zi reduce cu 31% riscul apariției pietrelor la rinichi și a bolilor renale cronice, arată un studiu realizat de Dr. Pietro Manuel Ferraro de la Universitatea Catolică Sacro Cuore din Roma și de Dr. Gary Curhan de la universitatea americană Harvard.

Vinul de asemenea previne afecțiunile cardiovasculare și ajută la protejarea sănătății inimii având, în același timp, și un efect dovedit în ceea ce privește fluidizarea sângelui. De asemenea, vinul roșu scade nivelul colesterolului rău din organism. Dovada cea mai bună este faptul că, în Franța, țară iubitoare și producătoare de vin, mai ales vin roșu, incidența bolilor cardiovasculare este mai mică decât în alte țări.

Puteți să credeți că vinul roșu previne obezitatea și diabetul?

Acesta luptă cu diabetul deoarece contribuie la reglarea zahărului din sânge, ajută la arderea grăsimilor și la activarea metabolismului.

Având în vedere faptul că vinul roșu stimulează circulația sângelui, un studiu realizat în Italia a relevat că, femeile care beau vin roșu în mod regulat, au un apetit sexual mai mare față de cele care beau alte tipuri de alcool sau nu consumă deloc alcool.

Chiar dacă are numeroase substanțe benefice, vinul roșu rămâne o băutură alcoolică, fapt ce atrage după sine un risc ridicat de dependență, dar și de afecțiuni la nivelul ficatului și nu numai.

Trebuie să știm că nu orice vin roșu are toate calitățile despre care am vorbit mai sus. Aceste proprietăți depind de calitatea vinului, de aceea trebuie să alegem cu mare atenție și grijă, cel mai indicat fiind vinul sec, ce nu conține zahăr și sulfati.

Pentru a-i simți aroma și gustul, vinul roșu trebuie bine aerisit înainte de a-l servi, lăsat în pahar sau în decantor, iar pentru a-i descoperi adevăratele arome, serviți-l cu carne roșie.

Hai noroc! 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.