Cu toate noutățile care apar despre Barolo și Barbaresco, este momentul perfect pentru povesti un pic despre  aceste vinuri.

Mai întâi, un pic despre Nebbiolo

Imaginați-vă că veți fi lovit cu piciorul în față de o balerină.

Nebbiolo are exact același tip de brutalitate elegantă.

Pe de o parte, este elegant.

   Nebbiolo este cel mai bine băut dintr-un pahar în formă de Pinot, astfel încât aromele sale delicate de trandafiri, coulis de zmeură („koo-lee”) și anason să-ți pătrundă în nas.

Pe de altă parte, este brutal.

Când este gustat, Nebbiolo are atât de multă astringență și taninuri care usucă gura, încât ochii incep sa lacrimeze.


Este o experiență viscerală. Ori îți va plăcea sau îl vei urî.

În realitate, nu tot Nebbiolo are taninuri extrem de ridicate. De asemenea, nu tot Nebbiolo miroase a flori.

 Iată ce trebuie să știți:

Barolo DOCG

Culoarea este granat pal, ceea ce nu vă oferă niciun indiciu despre intensitatea acestui vin. Taninurile sale sunt rigide, aromele îndrăznețe și alcoolul mai ridicat (de obicei în jur de 14% )

Somelierilor le place să-l descrie pe Barolo in două cuvinte: „trandafiri” și „gudron”. Desigur, Barolo este de fapt cea mai fructat și mai corpolent dintre toate regiunile Nebbiolo din nordul Italiei. Are arome de zmeură, cireș roșu, trandafiri, potpourri, cacao, anason, lemn dulce, ienibahar, trufe. Vinurile Barolo îmbătrânesc cel puțin 18 luni în butoi, cu un total de trei ani de maturare înainte de eliberare. Chiar dacă sună foarte mult, acest vin este menit să îmbătrânească.  

  • Vinurile Riserva etichetate Barolo „Riserva” au o vechime de minimum cinci ani.
  • „Vigna” pe o etichetă indică- un singur vin de podgorie.

Există unsprezece comune diferite din Barolo, cu două stiluri de gust principale diferite (bazate pe tipul de sol: calcar vs. gresie). (Desigur, influența vinificatorului contează și ea, dar asta este o poveste pentru altă dată.)

  • Comunele de vin cu gust mai ușor includ La Morra și Barolo, cu soluri pe bază de calcar.
  • Comunele vinului cu gust mai îndrăzneț, includ Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba și Castiglione Falletto, cu soluri de gresie-argilă mai degradate.
Nebbiolo-de-Italia
Nebbiolo-de-Italia

Barbaresco DOCG

Solurile preponderent fertile pe bază de calcar din Barbaresco (împreună cu climatul său ușor mai blând) au ca rezultat vinuri cu tanini vizibil mai puțini decât Barolo.

Asta nu înseamnă că Barbaresco nu este tanic! Este, un fel de „fiară” mai drăguță și mai prietenoasă.

În ceea ce privește aromele, Barbaresco oferă fructe roșii uimitoare. Arome de căpșuni, zmeură, sirop de cireșe și vată de zahăr se amestecă toate pe trandafiri, potpourri și note mai ușoare de anason. Nu este la fel de „gudronat”.

  • Barbaresco trebuie să aibă vârsta de 26 de luni (~ 2 ani), cu cel puțin 9 luni în butoi.
  • Barbaresco Riserva trebuie să aibă vârsta de 50 de luni (~ 4 ani), cu aproximativ 24 de luni în butoi.